UBUD

01. 03. 2019
rýžové terasy tegalalang

Už je to více než týden, co se zabydlujeme na Bali. Kdo mě sleduje na Instagramu ví, že jsem si před pár dny poranila koleno a bohužel se musela vzdát všech radovánek spojených s vodou. Proto jsme se rozhodli vyrazit na výlet do Ubudu a strávit v tomto kulturním a duchovním centru tři dny. Především okolí Ubudu totiž nabízí spoustu možností k výletům a i když jsem na Bali potřetí, do této doby jsem nenavštívila například slavné rýžové terasy Tegalalang, který rozhodně nesmíte vynechat!

Ubytování

Celý náš výlet jsme plánovali velmi narychlo, tudíž nám nezbývalo moc možností ani ve výběru ubytování. Protože jsme měli v plánu ve městě strávit pouze pár dní, hledali jsme určitý komfort - chtěli jsme bazén, dobrou lokalitu v centru a snídani v ceně. Když jsem se dívala na Booking na hotely, vyjely na mě neskutečné částky :D Trochu jsem se zděsila, ale po čase se nám podařilo najít krásný tříhvězdičkový hotel, která splňoval naše požadavky. Desak Putu Putera Cottages se nachází v centru města, má krásný bazén obklopený zelení, výbornou snídani v ceně a neskutečně milý personál. Za dvě noci jsme zaplatili cca 2900 korun. Věřím, že pokud bychom plánovali výlet trochu více dopředu, dalo by se ubytování najít i přes Airbnb levněji :) Nicméně nám se tam moc líbilo!

desak putu putera cottages
desak putu putera cottages
desak putu putera cottages
desak putu putera cottages
desak putu putera cottages

Sari Organic

Hned po příjezdu do města se vydáváme na moje oblíbené místo, které mi tehdy v září poradil můj kamarád Kryštof z Cestology. K této restauraci vede nádherná cestička rýžovými políčky. Motorkou jste tam za 5 minut, ale doporučuji se z centra města projít. Potrvá to asi půl hodinky, ale můžete se při tom kochat nádherných výhledem a úplně zapomenete, že se nacházíte v centru města. Už název restaurace vám napoví, že tu najdete zdravé jídlo - respektivě se jedná o takovou zdravou verzi warungu :) Tohle místo je skvělý i na západ slunce!

Druhý den jsme ještě navštívili mexickou restauraci La Casita. Pokud milujete tacos, tak si to místo stopro zamilujete!  

A co se týče dobré kávy, tak jsme objevili malou rodinnou kavárničku UCC, nedaleko našeho hotelu. Tady na Bali se totiž docela obtížně hledá "manual brewing" a my se prostě naší v60 nechceme vzdát! 

sari organic Ubud

Ubud Royal Palace

Královský palác se nachází přímo v centru města. Jeho prohlídka vám nezabere víc než 10 minut. Na nádvoří je spousta hinduistických soch a celkově je to krásná přehlídka balijského umění. Nejvíce se mi líbíl bohatý polstrovaný nábytek, na kterém seděla královská rodina, obklopený neuvěřitelně krásnou řezbařskou prací a spoustou honosného zlata. Skoro každý večer se tam také pořadají představení tradičních tanců, takže kdo má zájem určitě se zajděte podívat :)

Old Market

Nedaleko královského paláce se nachází obrovský tradiční market, kde si můžete pokoupit suvenýry a i něco pro sebe. Najdete tam nepřebernou nabídku například tolik oblíbených ratánek - ručně vyrobených kabelek z přírodních materiálu, které jsou i u nás tolik populární. Cena za ně je tady však tak pětinásobně menší. Já jsem skoro všemu odolala a pořídila jsem si jen květinové kimono, které uvidíte na fotkách z rýžových políček o kus dál :) Jo a nezapomeňte smlouvat! Prodejci s tím počítají, takže se nikdy nespokojte s první ani s druhou cenou :)

Tegalalang

Na tuto část výletu jsem se těšila asi nejvíce ze všeho. Proslulé rýžové terasy se nachází cca 20 minut jízdy od centra Ubudu. Po příjezdu zaplatíte malý poplatek za vstup. Zezačátku jsme vůbec nepochopili, za co platíme :D Mysleli jsme si, že za parkovné a proto jsme nedostali žádný lístek. Až u vstupu na terasy po nás jiný pán chtěl "ticket" a museli jsme se vrátit a vyzvednout si u předchozího pána :D Taková nedorozumění se tu stávají pořád. Když scházíte dolů, spousta lidí tam posedává s krabičkou a nápisem donation a chtějí po vás "příspěvěk". Můžete zaplatit ale nemusíte :) Terasy jsou nádherné, na dně rokle teče řeka a výhled je fakt k nezaplacení <3 Je tu spoustu atrakcí - houpačky a i taková hnízda, ve kterých se můžete nechat vyfotit většinou za menší poplatek :)

To je vše, co jsme za dva dny v Ubudu stihli. Rozhodně se tam musíme znovu vrátit. V okolí je totiž spoustu vodopádu, které stojí za to navštívit. Pokud máte nějaký tip pro mě, nezapoměňte mi ho prosím zanechat v komentáři nebo mi napiště na Instagramu. Pokud nějaký místo navštívíte na moje doporučení - napiště mi vaše dojmy! Ať s vámi můžu sdílet radost a nadšení :P

Mějte se krásně! A :*